top of page
  • Forfatterens bildePål Nes

Pave Frans: Kriser i ekteskapet er «muligheter», ikke «forbannelser»

Vatikanet, 6. november.

Av Hannah Brockhaus

Oversatt av Marta og August WadePope Francis greets a couple during a meeting with members of the Retrouvaille marriage ministry Nov. 6, 2021 | Vatican Media


På lørdag priste pave Frans det verdenomspennende kristne ekteskapstjenesten Retrouvaille for å gi ektefeller muligheten til å overvinne relasjonskriser og vokse som et par.


Paven møtte medlemmer av Retrouvaille i Vatikanet den 6. november. Tjenesten er ledet av legfolk og driver et kristent program for å hjelpe par som sliter med å overvinne problemer og få orden på ekteskapet.


«I dag er det et stort behov for folk og ektefeller som virkelig kan vitne om at kriser ikke er forbannelser, men en del av reisen som bærer i seg en mulighet,» sa pave Frans.


Han la til at prester og biskoper også må vise par at muligheten til å vokse og forandre seg til og med finnes midt i vanskelige problemer i relasjonen.


Retrouvailleprogrammet begynte i Quebec, Canada i 1977 og er opprinnelig katolsk, men hjelper par uansett tro. I dag har det frivillige programmet fellesskap i Canada, Sentral- og Sør-Amerika, Afrika, Europa, Karibia og USA.


Navnet «Retrouvaille» er fransk for «gjenoppdagelse».Pave Frans priste gruppen for dens tjeneste for folk som opplever seriøse kriser i ekteskapet.


«Dette er veldig viktig. Vi må ikke være redde for kriser,» sa han. «Kriser hjelper oss å vokse. Det vi må passe på er å ikke havne i konflikt, for når du havner i konflikt, lukker du hjertet ditt og det finnes ikke noe løsning – eller knapt noe løsning.»


Han la til at «sår» er et viktig ord i Retrouvailletjenesten, fordi veilederne har selv blitt såret i egne opplevelser i sine forhold. Nå som de er helbredet, kan de «hjelpe andre, sårede par.»


«Dere har vært i en krise; dere har blitt såret; takket være Gud og deres brødres og søstres hjelp er dere nå helbredet; og dere har bestemt å dele erfaringene deres i tjeneste for andre,» erklærte han.


Livet vil alltid ha prøvelser vi må klare, fordi det er et menneskelig liv, som ikke finner sted i et sterilt laboratorium, sa pave Frans.


Det er derfor katolske prester, og også legfolk, burde lære av Jesus om hvordan man kan bistå ektemenn og -kvinner som sliter, fortsatte han.


Et bilde i Bibelen som kan hjelpe oss, påpekte han, er den oppstandne Jesus som møter de to disiplene på veien mot Emmaus.


«Jesus kommer ikke fra oven, fra himmelen, med en tordenstemme: ‘dere to, hvor går dere? Gå tilbake.’ Nei, han begynner å gå med dem langs veien, uten å bli gjenkjent. Han lytter til krisen deres. Han inviterer dem til å fortelle, til å uttrykke seg,» sa paven.


«Og så reiser han dem opp fra kjelleren deres og overrasker dem ved å vise fram et annet perspektiv. Dette perspektivet eksisterte fra før av og var allerede skrevet, men de hadde ikke forstått det,» fortsatte han. «De hadde ikke forstått at Kristus måtte lide og dø på korset, at denne krisen var en del av frelseshistorien.

«Å bli med noen betyr å kaste bort tid for å holde seg nær krisesituasjonen. Og ofte tar det lang tid, tålmodighet, respekt og tilgjengelighet,» forklarte han.


Pave Frans takket parene av Retrouvaille for deres engasjement og forpliktelse overfor andre. Han betrodde deres tjeneste til Jomfru Marias og st. Josefs beskyttelse.


«Dette er deres gave, den erfaringen dere har levd og som dere gir i tjeneste for andre. Tusen, hjertelig takk for dette. Det er en kostelig gave, både på et personlig og på et kirkelig nivå,» sa han.


0 kommentarer

Comentarios


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page